Why Does Forte "Forget" my Skin and Control Surface

Post here if you are having a problem with or a question about forte that is not about a plugin or audio/MIDI hardware.

Moderator: MikeG

pedrosura
Posts: 118
Joined: Sun Sep 14, 2008 1:44 pm

Why Does Forte "Forget" my Skin and Control Surface

Postby pedrosura » Thu Mar 03, 2011 5:14 pm

Every so often I start Forte and it has "forgotten" the skin I set "Wide1300" thank you, and the control surface I use BCR2000. Why is that???? I'm not sure why... Anyone?
Thank you, Pedro

pedrosura
Posts: 118
Joined: Sun Sep 14, 2008 1:44 pm

Re: Why Does Forte "Forget" my Skin and Control Surface

Postby pedrosura » Sat Mar 12, 2011 2:52 pm

Please, does this happen to anyone??? Sometimes I start Forte and it goes to the sound preference page, it has forgotten my skin selected and it does not remember the control surface I have selected. My question is what happens that Forte will forget this from the last time I started it? Dirk??

Dirk Offringa
Posts: 3508
Joined: Sat Mar 06, 2004 3:44 am
Location: Sainte Anastasie, France
Contact:

Re: Why Does Forte "Forget" my Skin and Control Surface

Postby Dirk Offringa » Sun Mar 13, 2011 4:40 am

Hi Pedro,

I have no idea.... both options are stored in options.ini. When that happens are those the only settings that are ignored or are there others? Maybe the options.ini file can't be found or opened every once in a while. What the reason might be I have no clue, really.

Dirk
Life would be much easier if I had the source code.

pedrosura
Posts: 118
Joined: Sun Sep 14, 2008 1:44 pm

Re: Why Does Forte "Forget" my Skin and Control Surface

Postby pedrosura » Sun Mar 13, 2011 1:37 pm

Thank you Dirk that helps. I ll take a look at that file and compare...
What seems to get lost is the Skin, sound card settings it opens on that preference page and finally the control surface definition. The control surface definition is sometimes there but Forte sees it as BCR 2000] as oppose to BCR2000. So I have to reselect BCR2000] for input and output and then it works. I thought that a previous update allowed Forte to recognize controllers out of place... This behavior was not there after 2.2.18 for me. Perhaps someone else will see this. Could a plug in crash trigger it?

Dirk Offringa
Posts: 3508
Joined: Sat Mar 06, 2004 3:44 am
Location: Sainte Anastasie, France
Contact:

Re: Why Does Forte "Forget" my Skin and Control Surface

Postby Dirk Offringa » Sun Mar 13, 2011 7:06 pm

That looks like a parsing error to me. Can you post your .ini file? Strange that this happens randomly though. Computers rarely do things randomly....

Dirk
Life would be much easier if I had the source code.

pedrosura
Posts: 118
Joined: Sun Sep 14, 2008 1:44 pm

Re: Why Does Forte "Forget" my Skin and Control Surface

Postby pedrosura » Tue Mar 15, 2011 11:46 am

Thank you Dirk I will. Should I wait until it gives me the "default" skin and post that *.ini file? Or should I post the file when it is working properly? Let me know...

pedrosura
Posts: 118
Joined: Sun Sep 14, 2008 1:44 pm

Here is my Options.ini

Postby pedrosura » Thu Mar 17, 2011 5:18 pm

One thing that happens is that on subsequent Forte runs my Control surface is called BCR2000I, so Forte does not recognize it. So, that seems to be hapenning to the control surface. I don't know why sometimes my skin goes away and it starts on the sound page however...





[]
=[TipOfTheDay]
ShowSceneViewBigText=1
ShowSceneViewSceneList=1
ShowSceneViewTapTempo=1
ShowSceneViewSelectPic=1
ShowSceneViewFullScreen=1
ShowSceneViewPreviewScene=0
DirectShowMinimumNumberOfBuffers=0
DirectShowMinimumBufferSize=0
StreamingMode=1
Disable_IDeferZeroFill=1
APC=32
TPUI=0
TPDS=15
TPR=15
KSNumExtraBuffers=0
SampleRate=44100
MuteReleaseTime=1000
AudioMode=1
DefaultASIODriver=BEHRINGER USB AUDIO
ASIOUsePreferredBufferSizeOnly=1
UseMMCSS=1
ASIOSharing=1
ASIOSwitchThreads=0
LeaveMIDIPortsOpen=1
Rack Directory=C:\Program Files (x86)\brainspawn\New folder
Backup Directory=C:\Program Files (x86)\brainspawn\backups
ScenesPerBank=128
0=BCR2000 Bus Volume\3- BCR2000\no output
1=BCR 2000 Instrument Volume\3- BCR2000\3- BCR2000
2=BCR 2000 Instrument Mutes\3- BCR2000\no output
3=BCR 2000 Panic\3- BCR2000\no output
4=C:\Program Files (x86)\Arturia\Jupiter-8V
5=C:\Program Files (x86)\Arturia\minimoog V
6=C:\Program Files (x86)\Arturia\Moog Modular V 2
7=C:\Program Files (x86)\Arturia\Prophet V
8=C:\Program Files (x86)\Spectrasonics\plug-ins
9=C:\Program Files\Spectrasonics\Plug-ins
10=C:\Program Files (x86)\East West\EWQLSO Gold Edition\VST
11=C:\Program Files (x86)\Steinberg\VstPlugIns
12=C:\Program Files (x86)\TASCAM\Instruments\CVPiano-GVI-Modeled
13=C:\Program Files (x86)\vstplugins\Waldorf
Hide_Splash_Screen=0
ShowEULA=0
OpenSceneViewAtStart=0
Minimize_To_Tray=1
Rehearsal_Mode=0
Disable_Screen_Saver=1
Hardware_Profiled=1
CPUMonitorProcess=0
Default_Rack=
Default_Skin=Default
Load_Rack=0
Load_Default_Rack=0
NumberMenuColumns=5
NumberMenuItemsPerColumn=32
MenuDelay=0
MessageTimeoutDelay=9
Preset_MRU_Size=20
Rack_MRU_Size=4
Instrument_MRU_Size=8
InstrumentInsert_MRU_Size=8
BussInsert_MRU_Size=8
Backup_History_To_Keep=4
Auto_Train=1
AutoDisableAccelerators=0
Output_Buss=
Volume_Trim=0.000000e+000
Memory Warning=2.560000e+002
EnableReWireMaster=1
LogLevel=2
NoMIDI=0
Disable_PriorityTweaks=0
UseExceptionHandler=1
EnumNullDxFilters=0
Disable_SIMD=0
UseAllProcessors=1
ExcludeDirectX=0
FX=1
FX_Settings=1
Solo=1
Mute=1
Bypass=1
Buss=1
MIDI_Filter=1
Per-Scene=0
Show_Dialog=1
Auto_Load=1
Load_Default=0
Transpose=1
Range=1
Controller=1
Channel=1
ShowTips=1
TipsFilePos=927
TipTimeStamp=Wed May 20 07:55:44 2009

[SceneView]
ShowSceneViewBigText=1
ShowSceneViewSceneList=1
ShowSceneViewTapTempo=1
ShowSceneViewSelectPic=1
ShowSceneViewFullScreen=1
ShowSceneViewPreviewScene=0
ShowSceneViewNumbers=0

[Audio]
DirectShowMinimumNumberOfBuffers=0
DirectShowMinimumBufferSize=0
StreamingMode=1
Disable_IDeferZeroFill=1
APC=32
TPUI=0
TPDS=15
TPR=15
KSNumExtraBuffers=0
SampleRate=44100
MuteReleaseTime=1000
AudioMode=1
DefaultASIODriver=BEHRINGER USB AUDIO
ASIOUsePreferredBufferSizeOnly=1
UseMMCSS=1
ASIOSharing=1
ASIOSwitchThreads=0

[MIDI]
LeaveMIDIPortsOpen=1

[File_Locations]
Rack Directory=C:\Program Files (x86)\brainspawn\New folder
Backup Directory=C:\Program Files (x86)\brainspawn\backups

[BankSelect]
ScenesPerBank=128

[VST_Directories]
0=C:\Program Files (x86)\Synth1
1=C:\Program Files (x86)\Arturia
2=C:\Program Files (x86)\vstplugins
3=C:\Program Files (x86)\Spectrasonics\plug-ins
4=C:\Program Files (x86)\East West\EWQLSO Gold Edition\VST
5=C:\Program Files (x86)\Steinberg\VstPlugIns
6=C:\Program Files (x86)\TASCAM\Instruments\CVPiano-GVI-Modeled
7=C:\Program Files (x86)\vstplugins\Waldorf
8=C:\Program Files (x86)\GForce\String Machine
9=C:\Program Files (x86)\vstplugins\OrangeVocoder VST
10=C:\Program Files (x86)\vstplugins\Voxengo
11=C:\Program Files (x86)\Common Files\East West\Vstplugins

[Enabled_Control_Surfaces]
0=BCR2000\BCR2000\BCR2000

[Defaults]
Hide_Splash_Screen=0
ShowEULA=0
OpenSceneViewAtStart=0
Minimize_To_Tray=1
Rehearsal_Mode=0
Disable_Screen_Saver=0
Hardware_Profiled=1
CPUMonitorProcess=1
Default_Rack=
Default_Skin=Wide1300
Load_Rack=0
Load_Default_Rack=0
NumberMenuColumns=4
NumberMenuItemsPerColumn=25
MenuDelay=0
MessageTimeoutDelay=9
Preset_MRU_Size=10
Rack_MRU_Size=4
Instrument_MRU_Size=8
InstrumentInsert_MRU_Size=8
BussInsert_MRU_Size=8
Backup_History_To_Keep=4
Auto_Train=0
AutoDisableAccelerators=0
Output_Buss=
Volume_Trim=0.000000e+000
Memory Warning=2.560000e+002
EnableReWireMaster=1

[Troubleshooting]
LogLevel=2
NoMIDI=0
Disable_PriorityTweaks=0
UseExceptionHandler=1
EnumNullDxFilters=0
Disable_SIMD=0
UseAllProcessors=1
ExcludeDirectX=0

[DXi_Copy]
FX=0
FX_Settings=0
Solo=0
Mute=0
Bypass=0
Buss=0
MIDI_Filter=0
Per-Scene=0
Show_Dialog=0

[Buss_Copy]
FX=0
FX_Settings=0
Per-Scene=0
Show_Dialog=0

[MIDI_Filter_Load]
Show_Dialog=0
Auto_Load=0
Load_Default=0
Transpose=0
Range=0
Controller=0
Channel=0

[TipOfTheDay]
ShowTips=1
TipsFilePos=695
TipTimeStamp=Wed May 20 07:55:44 2009

pedrosura
Posts: 118
Joined: Sun Sep 14, 2008 1:44 pm

My options.ini page when the skin is wrongly loaded

Postby pedrosura » Thu Mar 17, 2011 6:43 pm

Here is the options.ini file. The skin loaded incorrectly. I see it says default. Should it say "Wide1300" which is the skin I had. I guess I notices now that it always says Defulat although it works sometimes but sometimes it does not. I see that Forte sees the BCR2000 in the options.ini file different from the surface it detects as BCR2000I. Not sure why the letter "I" is after the BCR2000 but that is why it does not recognizethe surface.




[]
=[TipOfTheDay]
ShowSceneViewBigText=1
ShowSceneViewSceneList=1
ShowSceneViewTapTempo=1
ShowSceneViewSelectPic=1
ShowSceneViewFullScreen=1
ShowSceneViewPreviewScene=0
DirectShowMinimumNumberOfBuffers=0
DirectShowMinimumBufferSize=0
StreamingMode=1
Disable_IDeferZeroFill=1
APC=32
TPUI=0
TPDS=15
TPR=15
KSNumExtraBuffers=0
SampleRate=44100
MuteReleaseTime=1000
AudioMode=1
DefaultASIODriver=BEHRINGER USB AUDIO
ASIOUsePreferredBufferSizeOnly=1
UseMMCSS=1
ASIOSharing=1
ASIOSwitchThreads=0
LeaveMIDIPortsOpen=1
Rack Directory=C:\Program Files (x86)\brainspawn\New folder
Backup Directory=C:\Program Files (x86)\brainspawn\backups
ScenesPerBank=128
0=BCR2000 Bus Volume\3- BCR2000\no output
1=BCR 2000 Instrument Volume\3- BCR2000\3- BCR2000
2=BCR 2000 Instrument Mutes\3- BCR2000\no output
3=BCR 2000 Panic\3- BCR2000\no output
4=C:\Program Files (x86)\Arturia\Jupiter-8V
5=C:\Program Files (x86)\Arturia\minimoog V
6=C:\Program Files (x86)\Arturia\Moog Modular V 2
7=C:\Program Files (x86)\Arturia\Prophet V
8=C:\Program Files (x86)\Spectrasonics\plug-ins
9=C:\Program Files\Spectrasonics\Plug-ins
10=C:\Program Files (x86)\East West\EWQLSO Gold Edition\VST
11=C:\Program Files (x86)\Steinberg\VstPlugIns
12=C:\Program Files (x86)\TASCAM\Instruments\CVPiano-GVI-Modeled
13=C:\Program Files (x86)\vstplugins\Waldorf
Hide_Splash_Screen=0
ShowEULA=0
OpenSceneViewAtStart=0
Minimize_To_Tray=1
Rehearsal_Mode=0
Disable_Screen_Saver=1
Hardware_Profiled=1
CPUMonitorProcess=0
Default_Rack=
Default_Skin=Default
Load_Rack=0
Load_Default_Rack=0
NumberMenuColumns=5
NumberMenuItemsPerColumn=32
MenuDelay=0
MessageTimeoutDelay=9
Preset_MRU_Size=20
Rack_MRU_Size=4
Instrument_MRU_Size=8
InstrumentInsert_MRU_Size=8
BussInsert_MRU_Size=8
Backup_History_To_Keep=4
Auto_Train=1
AutoDisableAccelerators=0
Output_Buss=
Volume_Trim=0.000000e+000
Memory Warning=2.560000e+002
EnableReWireMaster=1
LogLevel=2
NoMIDI=0
Disable_PriorityTweaks=0
UseExceptionHandler=1
EnumNullDxFilters=0
Disable_SIMD=0
UseAllProcessors=1
ExcludeDirectX=0
FX=1
FX_Settings=1
Solo=1
Mute=1
Bypass=1
Buss=1
MIDI_Filter=1
Per-Scene=0
Show_Dialog=1
Auto_Load=1
Load_Default=0
Transpose=1
Range=1
Controller=1
Channel=1
ShowTips=1
TipsFilePos=927
TipTimeStamp=Wed May 20 07:55:44 2009

[SceneView]
ShowSceneViewBigText=1
ShowSceneViewSceneList=1
ShowSceneViewTapTempo=1
ShowSceneViewSelectPic=1
ShowSceneViewFullScreen=1
ShowSceneViewPreviewScene=0
ShowSceneViewNumbers=0

[Audio]
DirectShowMinimumNumberOfBuffers=0
DirectShowMinimumBufferSize=0
StreamingMode=1
Disable_IDeferZeroFill=1
APC=32
TPUI=0
TPDS=15
TPR=15
KSNumExtraBuffers=0
SampleRate=44100
MuteReleaseTime=1000
AudioMode=1
DefaultASIODriver=BEHRINGER USB AUDIO
ASIOUsePreferredBufferSizeOnly=1
UseMMCSS=1
ASIOSharing=1
ASIOSwitchThreads=0

[MIDI]
LeaveMIDIPortsOpen=1

[File_Locations]
Rack Directory=C:\Program Files (x86)\brainspawn\New folder
Backup Directory=C:\Program Files (x86)\brainspawn\backups

[BankSelect]
ScenesPerBank=128

[VST_Directories]
0=C:\Program Files (x86)\Synth1
1=C:\Program Files (x86)\Arturia
2=C:\Program Files (x86)\vstplugins
3=C:\Program Files (x86)\Spectrasonics\plug-ins
4=C:\Program Files (x86)\East West\EWQLSO Gold Edition\VST
5=C:\Program Files (x86)\Steinberg\VstPlugIns
6=C:\Program Files (x86)\TASCAM\Instruments\CVPiano-GVI-Modeled
7=C:\Program Files (x86)\vstplugins\Waldorf
8=C:\Program Files (x86)\GForce\String Machine
9=C:\Program Files (x86)\vstplugins\OrangeVocoder VST
10=C:\Program Files (x86)\vstplugins\Voxengo
11=C:\Program Files (x86)\Common Files\East West\Vstplugins

[Enabled_Control_Surfaces]
0=BCR2000\BCR2000

Dirk Offringa
Posts: 3508
Joined: Sat Mar 06, 2004 3:44 am
Location: Sainte Anastasie, France
Contact:

Re: Why Does Forte "Forget" my Skin and Control Surface

Postby Dirk Offringa » Fri Mar 18, 2011 4:21 am

Life would be much easier if I had the source code.

pedrosura
Posts: 118
Joined: Sun Sep 14, 2008 1:44 pm

Re: Why Does Forte "Forget" my Skin and Control Surface

Postby pedrosura » Fri Mar 18, 2011 9:04 am

No, not at all. I didn't even see it. When it loaded the wrong skin I made a copy of the *.ini file and pasted it here. I didn't edit the file at all.
I remember on an old version I think it used to write the BCR2000 as BCR2000[1]. When I run Forte, I always have to go and select the BCR2000 and select as input and output "BCR2000I" since "BCR2000" does no appear. If it is not there then I have to write it on the control surfaces page. Either way, it does not work. It should remember the control surface from execution to execution right?

By looking at both files I can see how the default skin was corrupted. The second file wrote it as "Default". A workaround for me is to call the "Wide1300", the "Default" skin by making a copy.

Do you think there is anything related to administrator permissions at play? I get the feeling that there is something that makes Forte write a default file and Forte is doing it. My other curiousity is why Forte detcts my surface as BCR2000I as opposed to BCR2000. I reminds me of the problem fixed in version 2.2.18 where Forte can read now control surface in any order they are detected. Here Forte "thinks" the BCR2000 detected is another surface..

Thank you for taking a look at this....
Pedro

pedrosura
Posts: 118
Joined: Sun Sep 14, 2008 1:44 pm

Re: Why Does Forte "Forget" my Skin and Control Surface

Postby pedrosura » Thu Mar 24, 2011 7:13 pm

Hi Dirk,
What determines the name
Given to BCR2000 by Forte like BCR2000c instead of BCR2000.
Forte is making a mistake writing that. Wasn't there in 2.1.126.

Dirk Offringa
Posts: 3508
Joined: Sat Mar 06, 2004 3:44 am
Location: Sainte Anastasie, France
Contact:

Re: Why Does Forte "Forget" my Skin and Control Surface

Postby Dirk Offringa » Fri Mar 25, 2011 1:59 am

I don't know really. It looks like a parser error to me. Try to delete (rename to .ini.old) your .ini file and let forte reconstruct it. See what happens.... Look at the CS definition file as well. Maybe an error is in there.

Dirk
Life would be much easier if I had the source code.

pedrosura
Posts: 118
Joined: Sun Sep 14, 2008 1:44 pm

Re: Why Does Forte "Forget" my Skin and Control Surface

Postby pedrosura » Fri Mar 25, 2011 5:28 am

Good idea I will and report back thank you...

pedrosura
Posts: 118
Joined: Sun Sep 14, 2008 1:44 pm

Re: Why Does Forte "Forget" my Skin and Control Surface

Postby pedrosura » Tue Apr 12, 2011 5:09 pm

It appears that when I turn on my computer if I don't have the power on first for my USB hub that hosts the usb plugs for my keyboards and bcr2000 then the bcr2000 will appear as bcr2000a which Forte assumes it's different than bcr2000. Sometimes Forte writes default on the options.ini page. It may be a parsing error. It works 95% of the time. For some reason on 2.1.126 did not havew that problem. I know that there were some enancements on 2.2.18 that dealt with the ability of Forte to accept control surfaces in different order. Maybe that is what is causing the parsing error.

Dirk Offringa
Posts: 3508
Joined: Sat Mar 06, 2004 3:44 am
Location: Sainte Anastasie, France
Contact:

Re: Why Does Forte "Forget" my Skin and Control Surface

Postby Dirk Offringa » Wed Apr 13, 2011 12:32 am

That's a good clue, yes. So there might be something in fortes new code. But to be sure, you should clean your system up, and remove ghost USB devices. (Google that up).
Then , I would advice you to use a USB hub with an external power supply instead of a bus-powered one: weird behaviour of USB devices can be a symptom of underpowering.

Dirk
Life would be much easier if I had the source code.


Return to “Forte and EHCo”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests