Spikes in Audio busses (even when no sound plays)

Post here if you are having problems with audio or MIDI hardware within forte

Moderator: MikeG

evilantal
Posts: 389
Joined: Sun Mar 23, 2008 6:41 am
Location: Arnhem, the Netherlands
Contact:

Spikes in Audio busses (even when no sound plays)

Postby evilantal » Wed Mar 31, 2010 3:45 am

Hi there,

I've been having a problem with forte (2.1) concerning audio spikes.
I get random spikes in busses - even when no sound is playing. These spikes cause clicks/pops in the audio when they occur.
The spikes only occur in busses beyond the first (main) bus.
The other (4) busses are used for effects, each effect type in a different bus. I use Dirk's Aus Bus Faders plugins to route module sound to the effects busses and use other instances to route the sound from the effects busses to the main bus. I can then use the Faders to set effects levels.

So it's like this (simplified):

Bus 1 --> Aux5 receive --> EQ --> Peak limiter --> Output
Bus 2 --> Aux1 receive --> Reverb --> Aux5 send --> Mute plugin
Bus 3 --> Aux2 receive --> Delay --> Aux5 send --> Mute plugin
Bus 4 --> Aux3 receive --> Phaser --> Aux5 send --> Mute plugin
Bus 5 --> Aux4 receive --> Overdrive --> Aux5 send --> Mute plugin

Instrument Module (eg. Gmedia Minimonsta) --> Aux1 send --> Aux2 send --> Aux3 send --> Aux4 send --> Bus 1
...7 more instrument modules

There is plenty of memory left (according to Memory test in forte).
Any idea what could be the cause of these spikes?
Lenovo Z500, quad core i7 3632QM, 16GB 1600MHz DDR3, RME BabyFace, Samsung EVO SSD x2, forte 4, Kawai ES100, Kurzweil PC2, VB3, Alchemy, Kontakt 5, Omnisphere 2, Diva, ZebraHZ, Bazille, Pianoteq 5 Standard, Falcon, various effects

MikeG
Posts: 3936
Joined: Tue Nov 19, 2002 11:56 am
Location: Houston, TX, USA
Contact:

Re: Spikes in Audio busses (even when no sound plays)

Postby MikeG » Wed Mar 31, 2010 7:39 am

Spikes in Forte meters have always been a visual indicator of drop outs. Try the tools Diagnostics display. This should confirm you are encountering dropouts. Try increasing your ASIO buffer size.
----------------
Mike (brainspawn)
www.brainspawn.com/support

PLEASE NOTE that the forum is not monitored as frequently as the support site above. This forum is intended primarily as a way for users to ask other users questions about the use of Forte.


Return to “Audio/MIDI Hardware Issues”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest