Soft-Synth patch selection via MSB, LSB & PC

Post here if you encounter problems using a plugin in forte

Moderator: MikeG

Ludwigpiano

Soft-Synth patch selection via MSB, LSB & PC

Postby Ludwigpiano » Sun Apr 01, 2012 3:17 am

My system :
Yamaha digital piano P-80, Motherboard Asus A7N8X-E Deluxe with AMD Athlon xp 3200 2 GB RAM,
RME-Fireface 400, Roland MIDI Foot Controller FC-300, Forte 2.2.6, Arturia Moog Modular V 2.5, NI B4 II

My aim: i want to trigger(change) diverse soft-synt patches with the P-80/FC-300 by using scenes
in Forte 2x.

In Forte there are 3 ways to make a patch change with scenes:

1. scene-change via PC#s via scene commands tab
2. scene-change via PC#s in the setlist manager
3. scene-change via CC#s in the setlist manager

To do this with the first method i need the PC, MSB and LSB values of the soft-synth. In a certain
way the Ni B4 II is a soft synth too.When i want to change their presets with scenes, i need their
MSB, LSB and PC values too.

How do i get these values for the NI B4 II or any other soft synth ? For hardware synthesizer you
can find them in the user manual. But what about soft synths ?

I have tried it with the Cubase 5 list editor. Therefore i recorded a midi track and made some
preset changes with the Moog Modular V. After that i looked in the list editor but didn´t get any
MSB-LSB values. I tried the same with the midi monitor software MIDI-OX, without success too.

In former versions of Cubase (SX) you could see and change bank-select (MSB=controller 0/LSB=
controller 32) and program change instructions in the list-editor. Under Cubase 5 it does´nt seem
to work.

I have found a solution in the internet, but only for Moog Modular V: Method to make a
patch-Selection in the Arturia Moog Modular soft synth using MSB, LSB and PC

Look at: Mackie Trackion 2.1 w/Moog Modular V, bank select problem
http://www.kvraudio.com/forum/printview ... 67&start=0

1. Use Controller 0 (MSB) Bank Select to choose the Modular Bank.
Numbering starts at 1 so setting this 4 will choose the 4th bank,
JMBlanchet 2.Following the midi standard one has to start numbering
at 0 !

2. Use Controller 32 (LSB) Bank Select (fine) to choose the Modular
Sub Bank. Again, numbering starts at 1 so setting this to 4 for the
above bank will select "Leads".

3. Use Program Change>Bank 1 in the program list to select the program
(I actually selected to display only one bank). Again, Arturia starts
there numbering at 1 so with the bank and subbank as set above choose
program 4 to choose the 4th program in the list, JMB_PhaseDCE.

I have tried that and it works for the Moog Modular.

But how do a get the MSB, LSB and PC# values for any other soft synth ?

Dirk Offringa
Posts: 3508
Joined: Sat Mar 06, 2004 3:44 am
Location: Sainte Anastasie, France
Contact:

Re: Soft-Synth patch selection via MSB, LSB & PC

Postby Dirk Offringa » Sun Apr 01, 2012 5:16 am

Hi

AFAIK this is a question of trial and error, unless you can obtain the information from the software vendor.

Dirk
Life would be much easier if I had the source code.

Burtan
Posts: 463
Joined: Sun May 29, 2011 1:16 pm

Re: Soft-Synth patch selection via MSB, LSB & PC

Postby Burtan » Fri Apr 06, 2012 5:20 am

For most soft-synths I leave the bank information just as "0" as they do not support banks (most of NI's synths as well and I can remember that B4 II just behaves this way, however I'm using VB3 instead now). So just entering the PC value should do the job.


Return to “Plugin Issues”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests